Razredi: IVa, IVc,  IVd, Vb, Vbm

Poštovani učenici završnih razreda, u nastavku su najosnovnije informacije vezane uz provedbu ispita DM u ljetnom roku. Da je situacija s nastavom bila unazad par mjeseci redovna, mi bi se vidjeli  na jednom od satova razrednika u svibnju kako sam vam i obećao zadnji put u veljači. Nažalost  prelaskom na nastavu na daljinu to je izostalo. Molim vas zato da pažljivo pročitate ove upute.

Ova državna matura je u više stvari drugačija od prethodnih, sigurno ste upoznati s izmjenama dijela ispitnih kataloga, pisali ste i probni online esej iz Hrvatskog jezika, bilo je izmjena kalendara DM, povrh svega moramo se  pridržavati uputa za provedbu DM tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) koje je izdao HZJZ.

Za početak pregledajte sažetak vremenika ispita. Vi na svojoj stranici imate napisana vremena održavanja ispita koje ste prijavili, no običaj je da na zadnjem razgovoru s učenicima svejedno prođemo kroz kalendar i vremenik.

 

Trajanje ispita – prema vremeniku / objavljeno na oglasnoj ploči, te na postani- student.hr i ncvvo.hr /

 

ISPITIMA NE MOGU PRISTUPITI UČENICI UPUĆENI NA DOPUNSKI RAD NA KRAJU NASTAVNE GODINE (iako nakon dopunskog rada budu pozitivno ocijenjeni).

Iz uputa HZJZ:

Prije odlaska na ispit izmjeriti tjelesnu temperaturu! Na ispite nije dopušten dolazak učenicima kojima je utvrđena zaraza COVID-19. Također, na ispit ne dolaze učenici koji pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.). Učenici koji ne dođu na ispit DM iz spomenutih razloga polagat će ispite DM u jesenskom roku sukladno uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Kada treba doći u školu?

 

Što treba ponijeti na ispit?

 

Pribor i pomagala: koristiti možete samo pribor specificiran u ispitnom katalogu određenog predmeta:

 

Ponavljam: Na ispit morate donijeti svoju kemijsku olovku. Učenik koji zaboravi kemijsku dobit će rezervnu koju ne vraća, već je nosi sa sobom. Gumice i olovke nisu dozvoljen pribor na ispitima DM!

 

Kašnjenje na ispit

 

Poništavanje ispita čl. 31.

 (nedozvoljeno ponašanje učenika na ispitu čl. 31.- izmjene i dopune Pravilnika o polaganju državne mature).

 

Ostalo

U svemu, od ulaska u ispitnu prostoriju, slijediti upute voditelja ispitne prostorije (potpis na vrećicu s ispitnim materijalom, otvaranje ispitnih vrećica, pregled materijala, lijepljenje bar kodova, pisanje, korigiranje pogrešaka, završetak i način predaje ispita). Ne potpisivati vrećicu za povrat. Nakon što ste završili s pisanjem ispita odložite ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavijestite dežurnog nastavnika da ste završili. Dežurni nastavnik će pregledati materijale i spremiti ih u siguronosnu vrećicu za povrat, te je zalijepiti pred vama.

 

Prvih 30 min nakon početka ispita i zadnjih 15 min prije kraja ispita nema napuštanja ispitne prostorije.

 

Nakon završetka ispita pri izlasku iz škole ponovo dezinficirati ruke, ne zadržavati se u školi, niti u grupama te poštivajući međusobni razmak od 2m napustiti prostor škole. Dakle, nema zadržavanja na terasama i drugim prostorima oko škole.

 

Svi koji završe razred potvrditi ocjene 4. i 5. razreda (rok do 10. srpnja 2020 .) - na postani-student.hr

 

Oni koji su prijavili studijske programe neka paze na ažurnost svojih lista prioriteta. Svakako maknite ono što ne želite nikako upisivati. Posebno je to bitno nakon objave privremenih rezultata.

 

VAŽNI DATUMI:

 

Svjedodžbe i potvrde o položenim ispitima DM :

a) kontaktirati razrednika/ cu (kada mogu doći u školu podići dokumente),

b)  staviti ću obavijest na internet stranicu škole kada dođe vrijeme za to. Na upisima nije nužno imati  svjedodžbu ili potvrdu (potreban je upisni broj). Ti se dokumenti fakultetima mogu dostaviti kasnije. Manji broj visokih učilišta i fakulteta traži da se pri upisu donese original potvrde ili svjedodžbe o položenim ispitima DM.

Tko ne položi neki od ispita u ljetnom roku, ili želi popraviti ocjenu treba prijaviti ispite u jesenskom roku (učenik ne plaća ispite, osim ako popravlja ocjenu , voditi računa da se ispit plati na vrijeme jer će u protivnom biti odjavljen). Dakle, ispiti nisu automatski ponovo prijavljeni već se mora procedurom kao za ljetni rok prijaviti ispite, jedino se ne dolazi u školu radi prijavnica. Učenici koji ne polože sve ispite obveznog dijela mogu dobiti potvrdu za položene ispite, gimnazijalci ne (oni moraju položiti sve ispite obveznog dijela). Učenik koji ne obrani završni rad ne može dobiti potvrdu iako je položio ispite. Rezultati vrijede trajno.

 

Jesenski rok

Vidjeti rokove na ncvvo.hr.

Moj e-adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želim vam uspješno pisanje ispita te upis na željene studijske programe. Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno mi se javite elektroničkom poštom.

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn