lidrano_2020_kristina_zednik_1.jpg

Učenica 4. razreda pakračke gimnazije Kristina Zednik na Županijskoj je smotri literarnoga, dramskog i novinarskog stvaralaštva (LiDraNo 2020.) održanoj u Gimnaziji Požega osvojila prvo mjesto u kategoriji samostalnoga scenskog nastupa.

LiDraNo je smotra učeničkog stvaralaštva koja se već tridesetak godina održava u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Agencije za odgoj i obrazovanje. Zadaće su smotre razvijati i poticati učeničko literarno, novinarsko i dramsko-scensko stvaralaštvo, promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskome jeziku, otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti te predstaviti stvaralaštvo smotre LiDraNo javnosti. Provodi se na općinskoj, gradskoj, županijskoj i državnoj razini. Program sadrži literarno stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola, dramsko-scensko stvaralaštvo, novinarsko stvaralaštvo, radijsko, filmsko i video stvaralaštvo, okrugle stolove s voditeljima i učenicima.

Za ovogodišnji LiDraNo Kristina je prema vlastitom izboru, uz mentorstvo prof. Renata Ristića, pripremila četverominutni monolog prema romanu Kradljivica knjiga Markusa Zusaka. Monologom vrlo uvjerljivo i ekspresivno otjelovljuje lik Smrti koja, suprotno očekivanjima, suosjeća s ljudskim rodom, žali zbog očaja i razaranja koje Rat donosi čovječanstvu. Prema prosudbi tročlanoga povjerenstva, kojemu za Slavoniju i Baranju predsjeda dr. sc. Mario Kovač, državni izbornik, redatelj i glumac, Kristina je svojom izvedbom bila najuspješnija u svojoj kategoriji, stoga je zasluženo osvojila prvo mjesto i predložena je za sudjelovanje na Državnoj smotri LiDraNo 2020. koja će se održati od 20. do 24. travnja 2020. u Primoštenu.

Čestitamo Kristini na postignuću i želimo joj uspješan nastup na državnoj smotri. U nastavku možete pogledati videozapis s natjecanja.

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn