• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Obljetnice

Edgar Allan Poe
„Poludio sam, uz duga razdoblja zastrašujućeg zdravog razuma." Poe je rođen 19. siječnja 1809. godine u Bostonu. Bio ...
Jure Kaštelan
Hrvatski pjesnik, književni znanstvenik, urednik i dugogodišnji profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, rođen je 18. prosinca 1919. godine ...
Italo Calvino
Iako rođen na Kubi, 15. listopada 1923. godine, Calvino je talijanski pisac. Otac mu je bio agronom iz Ligurije, a majka botaničarka sa Sardinije. ...
John Keats
Pjesnik, romantičar John Keats rođen je 31. listopada 1795. godine u Londonu, a umro je samo 25 godina kasnije, 23. veljače u Rimu od tuberkuloze. ...
Ivana Brlić-Mažuranić
…..moji su listovi nastavak moje autobiografije…. (2. kolovoza 1916.) Ivana Brlić-Mažuranić (Ogulin, 18. travnja 1874. - ...
Vesna Parun
Od prve do šeste godine: lovila morske puževe. Od šeste do osamnaeste: pasla tuđe koze (na Parnasu). U osamnaestoj: sazrela za ...

Kako je nastala školska maskota?

Kada smo se u zimu 2002. godine preselili u novu školsku zgradu ushitu, veselju i ponosu nije se nazirao kraj. Desetljeća provedena u staroj zgradi Gimnazije i njenom dvorištu, zasigurno su na svakome od nas ostavila neki trag.

Svima nam se činilo da je divno što smo se riješili peći na drva, mračnih razreda, starih i oštećenih ploča... i nitko, baš nitko nije se sjetio da smo tamo ipak ostavili nešto krasno, vrijedno i veliko. Nitko se nije sjetio i nikome nije nedostajao..., a onda je na adresu nove škole u Bolničkoj ulici 59, stiglo pismo tužnog sadržaja, naslovljeno na naše učenike. Pisalo je:

 

Proljeće, 2003.

Djeco, djeco moja! Gdje ste?
Mjesecima sam već tako usamljen. Ne čujem vaš smijeh, galamu, nema vriske ni velikog odmora. Nema školskih utakmica... Već me dugo nije udarila niti jedna lopta. Ne mirišem vaše tople sendviče, čips s paprikom, nekako mi je čisto korijenje... Nema čokolade, žvakaća, nema... Nema ni papira, opušaka...
Gdje ste djeco?
Tužan sam. Jako sam tužan. Kolike sam ja generacije mladih ispratio u svijet, kolike ja tajne znam, koliki su prvi poljupci pali u mojoj hladovine... I suza je bilo.
Djeco moja, gdje ste?
Star sam i umirem, a vas nema.
Zašto ste me ostavili? Ja jednostavno ne mogu tako dalje, ne želim živjeti bez vas. Što se to desilo, uostalom, kamo ste svi nestali?
A onda su mi lastavice rekle: „Ti stari glupane, pa oni imaju novu školu, odselili su i više se nikada neće vratiti. Svi to znaju, a i ti slutiš samo si ne želiš priznati i ne želiš prihvatiti."
Djeco moja!
Zaboravili ste me! I ja bih s vama, za vama. Ima li negdje mjesta u nekom zabačenom kutu novog školskog dvorišta za jednog bodljikavog starca poput mene?
Ne tražim puno, samo da vas gledam... I moja krošnja će s vama rasti.

Stari kesten iz gimnazijskog dvorišta

 

Postiđeni i žalosni, nakon pročitanog pisma, dugo smo razmišljali kako pomoći starom kestenu. Premjestiti stogodišnjaka bila je nemoguća misija, ali premjestiti njegov pomladak – to je već bilo ostvarivo i imalo je smisla.
Profesorica Ljiljana Rupena-Kelemen, uzela je jedan poluotvoreni kestenov plod i donijela ga u našu novu školu. Udahnula mu dušu i osobnost učenika, tinejdžera, srednjoškolca s poznatim osobinama na putu prolaska kroz tešku srednjoškolsku dob. Dala mu je ime Kesteen.
On je uvijek ljut, osjeća se neprihvaćeno, zatvoren je u svoj, naizgled, neprijatan oklop, spreman je ubosti - uvrijediti, mrzi cijeli svijet, vjeruje da je najpametniji, ali ga nitko ne razumije... Kao i mnoge tinejdžere, dok su mladi, zeleni i nezreli, teško ga je držati u ruci, ali kada sazri i otvori svoj oklop, u njemu se otkriva krasna unutrašnjost; lijep, gladak, predivan plod, odnosno divan mladi čovjek. Cilj svakog srednjoškolskog profesora je da procesom odgoja i obrazovanja, otvori Kesteenovu ljusku.
I tako je nastala školska maskota koja već niz godina pronalazi svoje mjesto u životu škole, a mi vjerujemo da je stari kesten sretan što su njegova djeca došla u novu školu, ako već nije mogao on sam.
Ponekad ga posjetimo, sjednemo na drvenu klupicu pod njegovom ogromnom krošnjom i razgovaramo o tinejdžerima kroz stoljeće Srednje škole u Pakracu.

kesteen 2

Video o školi

Poveznice

Nursing_4U_Embracing_Challenges.png

Erasmus+: Nursing 4U: Embracing Challenges

 zastava_eu_niska_rezolucija.png

ampeu-logo-hr.png

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje

Hrvatski jezični portal

Hrvatska enciklopedija

© Srednja škola Pakrac

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation