e_medica1.jpg

Učenici medicinskog usmjerenja naše škole, Lucija Jurković (4.B) i Krešimir Putrić (4.Bm) zajedno sa mentorima Danijelom Štampf i Anom Tidlačko sudjelovali su u predstavljanju zajedničkih učeničkih projekata na 9. smotri „Dani E–medica 2016.“ održanoj u Termama Tuhelj u razdoblju od 03. do 06. ožujka 2016. godine.

Prvog dana u četvrtak, 03. ožujka, po dolasku u Terme Tuhelj slijedila je registracija učenika, mentora i ostalih sudionika, a potom su sve zdravstvene škole iz Hrvatske i dio iz inozemstva predstavile svoju školu kroz prezentacije.
Za vrijeme svečanog otvaranja 9. smotre „Dani E–medica 2016.“ svim sudionicima ovogodišnje smotre obratio se Edin Kadić, voditelj projekta „E–medica“, zatim Verica Elveđi u ime smotre „Dani E–medica“, Aleksandra Vidoša iz razmjene učenika, Zlatica Šimunović iz zajedničkih učeničkih projekata, na čelu Terme Tuhelj riječi dobrodošlice izrekao je Tomislav Novak, Jasna Petek na čelu Krapinsko–zagorske županije, te mnogi drugi. Tijekom prvog dana E–medice svi sudionici i posjetitelji ove manifestacije kroz štandove, koji su se nalazili u predvorju hotela, imali su priliku upoznati učenike i učeničke radove, te škole iz kojih dolaze.

e_medica2.JPG
Drugog dana u petak, 04. ožujka, kako je već najavljeno, krenulo je predstavljanje zajedničkih učeničkih projekata. Učenici su kroz predavanja saznali nove i zanimljive stvari s područja medicine, društva, kulture i prirode. Izdvajamo nekoliko predavanja s drugog dana: „Ljepota srca(Zdravstveno učilište Zagreb, Gimnazija Tituš Brezovački i XV. Gimnazija Zagreb Međunarodni program), „Samoozljeđivanje u školskoj dobi(SŠ Viktorovac Sisak, Medicinska škola Bjelovar i SŠ Pakrac), „Mjesečarenje(Medicinska škola Šibenik i Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar), „Mito i korupcija(Medicinska škola Bjelovar i SŠ Koprivnica), „Glad(Medicinska škola Bjelovar i SŠ Čazma), „Kruh naš svagdanji(Srednja zdravstvena škola Celje, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor, Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar i Srednja medicinska škola grada Skopja „Dr. Panče Karagjozov“).

e_medica3.JPG
Nakon što su učenička predavanja prvoga dana završila, učenici su imali slobodno poslijepodne koje su mogli provesti u radionicama, sportu i rekreaciji, a nastavnici, među njima i naše mentorice, imali su strukovna predavanja u maloj dvorani Hotela „Well“. 
Učenici su nakon večere i kraćeg odmora prvi dan zaključili zajedničkim druženjem i zabavom u lokalnom discu.

e_medica4.jpg
Trećeg dana u subotu, 05. ožujka, nastavljeno je predstavljanje zajedničkih učeničkih projekata.
Pred punom konferencijskom dvoranom učenici su s lakoćom izložili svoje radove u obliku prezentacija. Izdvajamo nekoliko projekata: „Dalmatinski nakit(Medicinska škola Šibenik i Medicinska škola Dubrovnik), „Biciklom do škole(Škola za medicinske sestre Mlinarska, Pomorska škola Zadar, Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo Mesto i SŠ Pregrada), „Mobbing(Medicinska škola Bjelovar i Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar), „Etičke dvojbe: Testiranje lijekova na životinjama(SŠ Pregrada, Medicinska škola Bjelovar i Medicinska škola A. Kuzmanića Zadar), „Terapijsko kloniranje(Medicinska škola Bjelovar, Zdravstveno učilište Zagreb, Medicinska škola Pula), „Transfuzija krvi i predrasude(Medicinska škola Bjelovar i Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor), „Samoobrana(Medicinska škola Bjelovar i Medicinska škola Pula).

e_medica5.JPG
Naša škola prezentirala je projekt „Šteti li kava zdravlju?“, te je surađivala sa SŠ Viktorovac Sisak i Medicinskom školom Bjelovar. Učenici su po završetku projekata poslijepodne proveli kroz radionice, sport i rekreaciju, dok su nastavnici prisustvovali strukovnim predavanjima. Neka od tema strukovnih predavanja za nastavnike bila su usmjerena kurikularnom pristupu u obrazovanju budućih zdravstvenih djelatnika i praktičnoj primjeni realiziranih zajedničkih projekata u nastavi. Na koncu su svi prisutni nastavnici održali uobičajeni 'okrugli stol', te iznijeli svoja iskustva i utjecaje projekta „E–medica“ na odgoj i obrazovanje.

e_medica6.jpg
Imali smo priliku, za vrijeme boravka u Termama Tuhelj, posjetiti obližnji starodrevni barokni dvorac „Mihanović“, te se pobliže susresti s poviješću, tradicijom i kulturom obitelji hrvatskog pjesnika Antuna Mihanovića, pravnika i autora hrvatske himne »Lijepa naša«. U raskošnom restoranu između ostalog nalazi se vinoteka s vrhunskim zagorskim vinima, prostorije dvorca krase povijesne fotografije, dok je sam dvorac okružen parkom u kojem se nalazi višestoljetna platana.
Nakon zajedničke večere, učenici i ostali nastavili su druženje kroz noćno kupanje uz glazbu.

e_medica7.JPG
Četvrtog dana ujedno i posljednjeg, u nedjelju, 06. ožujka, u prostorima hotela „Well“ izloženi su panoi s najavama novih projekata po kojima će se nastaviti daljnja učenička suradnja za iduću, 10. smotru „Dani E–medica 2017.“

Po završetku ovogodišnje smotre svi sudionici sastali su se u konferencijskoj dvorani kako bi zaključili ova četiri dana znanja, druženja, igre i prijateljstva.

e_medica8.JPG

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn